Des de temps ancestrals, els tambors xamànics s’han utilitzat per a promoure la curació gràcies al seu ritme, així com per a facilitar l’autoexpressió. Les tècniques de ritme terapèutic s’han desenvolupat durant milers d’anys en diverses regions del planeta, des dels curanderos Minianka d’Àfrica occidental, fins als xamans de Mongòlia.

Investigacions actuals sobre els efectes terapèutics de les antigues tècniques rítmiques suggereixen que tocar el tambor pot accelerar la curació física, ja que ajuda a estimular el sistema immunitari i a produir una sensació de benestar. A més, permet alliberar traumes i bloquejos per a restablir l’equilibri físic, mental i emocional.

Altres estudis mostren que els pacients amb Alzheimer que toquen el tambor de forma quotidiana se senten més calmats i enfocats. Un efecte similar ocorre en adolescents amb trastorns emocionals o nens amb autisme.

Tocar amb tambors xamànics forma part de la teràpia vibracional d’en Carles Galceran amb beneficis demostrats per a disminuir els nivells d’estrès fatiga o ansietat. A més, és un excel·lent complement en tractaments per controlar l’asma, la hipertensió, l’artritis i algunes malalties cròniques. Alhora, també s’empren amb èxit en pacients que pateixen malalties mentals, migranyes, càncer, malaltia de Parkinson i diverses patologies físiques.
 

El so dels tambors xamànics per millorar la nostra qualitat de vida

 
Sabem que el dolor crònic té un efecte negatiu en la qualitat de vida de les persones. De fet, hi ha investigacions que suggereixen que tocar el tambor pot ser un bon complement per a pal·liar el dolor físic o els bloquejos emocionals. El ritme i cadència del tambor xamànic promou la producció d’endorfines i opiacis endògens i, per la qual cosa, s’empra com un mitjà natural per calmar el dolor.

També cal assenyalar que una investigació mèdica duta a terme recentment va trobar que els cercles de tambors també poden estimular el sistema immunitari. L’estudi, dirigit pel metge especialista en càncer Barry Bittman, mostra que la percussió ajuda a augmentar les cèl·lules de l’organisme humà i és capaç de combatre i eliminar malalties víriques.