Avui parlarem sobre xacres i emocions. Com ja hem comentat en alguna altra ocasió, sabem que la ment, el cos i les emocions, formen un tot. Tenim milers de xacres, però de principals en tenim 12, i en teràpia se’n fan servir 7.

 

Què és una xacra?

 

Xacra en sànscrit significa “roda”. Són una mena de vàlvules que gestionen i distribueixen l’energia vital. La seva funció és revitalitzar el cos energètic i físic. Una xacra funciona correctament quan aquesta “roda” gira en el sentit de les agulles del rellotge. Quan ho fa en sentit contrari es diu que la xacra està bloquejada i, per tant, interfereix llavors en el metabolisme. Cada xacra correspon a alguna glàndula del sistema endocrí.

 

Xacres i emocions

 

Xacra Muladhara (base o arrel). Color vermell. Glàndula suprarenal, ronyons, anus i columna vertebral. Mantra: Lam

Fisiològicament, aquesta xacra està relacionada amb els òrgans excretors, urinaris, sexuals i reproductors. Influeix al budell prim, moviments peristàltics i regula les suprarenals i gònades (testicles i ovaris). El bloqueig d’aquesta xacra pot donar problemes intestinals, esquelètics, de la pell, restrenyiment, fístules, morenes, etc. Pot donar també malalties sexuals, al·lèrgies i problemes de creixement i psicològics.

Xacra Svadhisthana (sacre). Color taronja. Glàndula gònades (testicles i ovaris). Mantra: Vam.

Fisiològicament, aquesta xacra regula el sistema reproductor i urinari. El bloqueig en aquesta xacra dona disfuncions al sistema circulatori i excretor de l’organisme provocant problemes associats amb els fluids del cos. Per exemple, la sang, la limfa, la saliva, l’orina la menstruació, els sucs gàstrics i tots els òrgans relacionats amb la reproducció.

Xacra Manipura (plexe solar). Color groc. Glàndula pàncrees. Mantra: Ram

En aquesta xacra hi resideix l’ansietat. La necessitat d’aconseguir un estatus excessiu. Crea un desequilibri provocant nivells alts de colesterol diabetis, ulceres, hepatitis, artritis reumatoide, malalties del cor, dormir malament i gran irritabilitat.

Xacra Anahata (cor). Color verd. Glàndula Timo. Mantra: Yam

El desequilibri d’aquesta xacra pot donar a actituds mentals com l’accés de posseir i egoisme exagerat. En estar relacionada amb el cor, influeix en totes les seves funcions: circulació de la sang, volum de la sang, pulmons, tensió, trastorns de la tensió, rampes, espasmes, càncer o sida.

Xacra Vishuddha (coll). Color Blau. Glàndula Tiroides. Mantra: Ham

Un bloqueig o desequilibri d’aquesta xacra pot donar pèrdua de la veu o símptomes de ronquera o por a estar ‘esposat/da’. Pot afectar el creixement, com el desenvolupament del cos físic, ja que controla les tiroides i la paratiroide. Pot donar mal de coll, problemes en empassar saliva, asma, pèrdua temporal de la veu o repressió dels pensaments, donant lloc a un mal funcionament del plexe solar.

Xacra Ajna (tercer ull). Color Indigo, blanc. Glàndula Pituïtària. Mantra: Om

Aquesta és una xacra bàsica per al desenvolupament de la intuïció superior, la clarividència i el pensament abstracte, les activitats corporals lentes i avorrides són el resultat d’aquesta xacra; la feblesa també pot provocar el no ser responsable en les accions pròpies. Provoca al·lèrgia general a tot, asma i malalties relacionades amb qualsevol glàndula endocrina.

Xacra Sahasrara (corona). Color Daurat (violeta per teràpia). Glàndula Pineal Mantras: Om

En aquest punt, totes les activitats de la ment, sentiments, emocions i desitjos es dissolen i el iogui aconsegueix l’estat de la verdadera felicitat.